to top

Intiemtechnologie

lisianthus_2015_02_3

Op de woensdagavond voorafgaand aan de TuinZaken Retailexperience reed ik naar Boskoop om alvast het ultieme tuincentrum-belevingsgevoel te ervaren. En iedereen die is geweest, kan onderschrijven dat dat toch heel goed is gelukt. Onderweg luisterde ik naar de radio waar de herhaling van BNR Digitaal te horen was. Om inspiratie op te doen, voor onze net niet meer digibete branche. (Het is toch niet het echt waar dat 90% van de tuincentra nog bestellingen per fax plaatst?) Onderwerp was intiemtechnologie.

Electronica wat je op, om en in jezelf draagt is in opkomst. Dit wordt intiemtechnologie genoemd. De hardlopers onder ons kennen het wel, die hartslagmeters om de pols maar ook Disneyland schijn je niet meer in te komen zonder digitaal polsbandje. In de studio zat de oprichter van Kiiroo, die een digitale vibrator en een digitale fake vagina heeft ontwikkeld die met elkaar kunnen communiceren via internet. Via bluetooth naar je computer en vanuit daar via wifi zodat je elkaar op afstand kunt voelen.

Hoe dat dan werkt, moet u zelf maar even googlen. Terwijl ik deze column schrijf, presenteert Philips een indoor-gps systeem dat het klanten mogelijk maakt via hun smartphone de meest efficiënte route door een winkel te lopen. Of op basis van hun boodschappenlijstje rechtstreeks naar de goede producten. Het systeem biedt ook mogelijkheden voor de winkelier, die de klant kan volgen of speciale aanbiedingen kan pushen.

Wat kunnen wij hiermee? Vorige week was ik uitgenodigd voor een lezing van Jan Adriaanse, hoogleraar Turnaround Management. Uit zijn onderzoek blijkt dat 17% van de bedrijven pas verandert als ze liquiditeitsproblemen hebben, 54% als ze in een crisis zitten en 29% bij assumptiecrisis. Dit laatste betekent dat je in goede tijden al bedenkt wat je moet veranderen. En wij zijn die assumptiecrisis echt voorbij. Wij moeten echt wat doen want het marktaandeel van de tuincentra is alweer gedaald. Terugpakken!

Een tuincentrum is sfeer, beleving. Intimiteit? Hoe gaan wij onze klanten intiem leren kennen. Hoe kunnen we ze verrassen. Heeft het met groen, met gemak en beleving te maken? Met rondleiden, verrassen? Hoe kunnen we dat combineren met de nieuwe technologie. Een tuintype polsbandje dat je leidt langs producten die je bevallen of andere mensen laat ontmoeten in het tuincentrum die dezelfde interesse voor bepaalde planten hebben. Loungeplekken voor verliefden, planten die je toelachen of vragen om water, je koffie die klaarstaat op een tafeltje met een koekje naar keuze. Laten we met intiemtechnologie de eersten zijn!

Voor onderwerpsuggesties brenda.horstra@tuinbranche.nl

Of volg me op twitter @BrendaHorstra

Brenda Horstra

Leave a Comment