to top

Heeft u zichzelf al gevonden?

Klassie-029

Een vriendin van mij ging afgelopen weekend met haar oude fiets, en 800 euro op zak, naar het Rijwielpaleis. Oude fiets inruilen, 800 euro bijleggen en dan fluitend op een nieuwe fiets de winkel uitrijden. Een blij vooruitzicht. Bij de fietswinkel in Zeist waar zij al jaren haar fietsen en die van haar drie mannen koopt, wijst ze meteen de fiets van haar dromen aan. Verkoper: ‘Die is 2100 euro.’ ‘Nou, dat is iets boven mijn budget’, zegt zij en wil haar verhaal doen. Maar de verkoper heeft zich al omgedraaid met de woorden: ‘Ja, dan houdt het op hè.’ Verbouwereerd en met een afgeserveerd gevoel stapt mijn vriendin de winkel weer uit. Mét 800 euro op zak…

Terwijl ik deze column schrijf, knippen twee mannen van bouwconcern VolkerWessels (voorheen KPN) een kabel door in het weiland van de overbuurvrouw. Mijn achterbuurman, een BNer had hoog opgespeeld bij de directie van KPN dat zijn internet al weken niet werkte… Gevolg: nachtelijke graafwerkzaamheden. Zonder resultaat. Dus knippen de mannen de hele kabel maar door, waardoor ik nu ook zonder internet zit. Met de deadline van deze column.

Ik ga informeren hoe lang het duurt voordat het gerepareerd is en noem mijn deadline. ‘Nou mevrouw(tje), wij hebben alleen maar deadlines, iedereen heeft tegenwoordig haast; ga maar lekker een kopje thee drinken.’ Aargh!

Deze branchevreemde voorbeelden kennen we helaas ook in onze eigen branche. Daarom maakt Tuinbranche Nederland zich momenteel sterk voor een nieuwe vorm van Mbo-onderwijs: een minor verkoop, advies, en sociale vaardigen. Om tuincentrumklanten beter van dienst te zijn. Vakinhoudelijke specialisten als bloemist, hovenier en dierverzorger kunnen dit keuzedeel straks gaan kiezen.

Terecht, vind ik, dit keuzedeel is hard nodig. En haast is best geboden. Laten we ons als tuinbranche aansluiten bij wat Mahatma Gandhi ooit zei: ‘The best way to find yourself, is to lose yourself in the service of others.’

Brenda Horstra

Leave a Comment