to top

Tijdgeest

klassie-056

We staan aan de vooravond van een overgangsfase. Onze wereld is totaal aan het veranderen en we moeten de kloof overbruggen tussen de oude en de nieuwe wereld. Hoe brengen we de grote tegenstellingen tussen de oude en de nieuwe wereld met elkaar in balans? Versmelten is het toverwoord. Om hier als retailer, fabrikant en/of ondernemer een weg in te vinden, zijn vier waardetrends beschreven die het inzicht in de veranderende consumentenbehoeftes kunnen vergroten.

The old related to the new
Een stap terug = vooruitgang
De overgang naar een nieuwe wereld gaat gepaard met angstgevoelens. We weten wel wat we hebben, maar niet wat we krijgen. We zijn continu bezig keuzes te maken: wat willen we bewaren en wat hebben we niet meer nodig? Waarden zoals nostalgie, bewaren, herinneren en het herleven van vergeten technieken staan centraal. Tegelijkertijd is er behoefte aan eerlijke, duidelijke en transparante communicatie met de consument. Oude weetjes doen het goed.

Human connection
Delen= vermenigvuldigen
Er is een sterke behoefte aan hernieuwde sociale contacten. Na een tijd van grote individualisering, zijn we niet langer alleen op zoek naar onze eigen identiteit, maar vooral ook naar het grote geheel, de samenhang. Daarbij blijft het unieke van het individu belangrijk. Dit betekent dat vormen zachter worden en materialen nog steeds een sterk doorleefd (uniek) karakter hebben. De interesse voor de samenhang van het leven in de tuin groeit, fascinerend hoe je met de unieke combinatie van bloemen en planten een mini-biotoop van je eigen tuin kunt maken. Vandaar ook de sterke aandacht voor insecten en vogels in de tuin. Ook eekhoorns en egels spreken tot de verbeelding. In de communicatie draait het om termen als verbinden, uniek, betrokken en samen.

Shocked paradigma
Geven = krijgen
De komende tijd zal human connection van sterke invloed zijn, met ‘delen’ als het woord voor vooruitgang. We ontdekken dat we groei creëren door het uitwisselen van ideeën, informatie en producten en we ervaren dat geven uiteindelijk leidt tot krijgen. Het belang van bezit als symbool voor status zal de komende tijd afnemen. Dit levert een schokkende verandering op voor ons referentiekader. Het zet onze wereld op zijn kop. We zullen niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk gaan herindelen. We gaan op zoek naar nieuwe vlakverdelingen, ritmes en vervormingen. In reactie op de angst voor het onbekende is er een korte opleving van luxe producten en veel glanzende materialen, zoals gouden afwerkingen. Belangrijke begrippen voor communicatie zijn flexibiliteit, ruilen en nieuwe perspectieven.

Beyond imagination
Onwerkelijk = werkelijk
De techniek blijft zich in razend tempo ontwikkelen, waardoor de mogelijkheden ongekend lijken te zijn. We kunnen alles sneller, trefzekerder, foutlozer en goedkoper, vooral op het gebied van communicatie en gezondheidszorg. De consument zal steeds meer gewend raken aan het gemak van de techniek én aan het anticiperende karakter ervan. Wel ontstaat er een kloof tussen de comfortabele techniek binnenshuis en het gebrek aan techniek buitenshuis. De tuinbranche zal hierin zeker een weg moeten vinden om bij te blijven in de veranderende tijd. Belangrijke begrippen voor communicatie zijn: decentralisatie, anticiperen en zonder beperkingen.

 

Biotope Garden
Waardentrends: The old related to the new, human connection

Dit is een natuurlijke tuin waarin planten centraal staan. In deze totale groene oase vormen planten en kleine tuindieren een ongecultiveerd, maar tegelijkertijd harmonieus paradijs. Contact met de natuur is essentieel en de tuin heeft een licht verwilderde uitstraling. Als gangbare regels verdwijnen, krijgt de natuur vrij spel. Toch is de uitstraling van de tuin niet armoedig, want kostbare, natuurlijke materialen zorgen voor een luxe, uniek karakter. Waardevolle steensoorten zoals verschillende tinten marmer worden gebruikt voor terras en meubilair. Ook metaalsoorten zoals koper passen hierbij en worden op een nieuwe, vindingrijke manier toegepast. De diversiteit aan planten zorgt voor een uitstraling van natuurlijke rijkdom. Naast planten in de borders gaat de aandacht naar tal van planten in pot. Hangende plantenbakken zijn terug van weggeweest.

 • Vormen: Natuurlijke en ambachtelijke vormen, handgemaakt, onregelmatig. Gestapelde vormen van verschillende materialen, vaak afgeronde hoeken. Constructieve en stoere ontwerpen die duidelijk laten zien hoe iets is gemaakt, met de naden naar buiten.
 • Materialen: Natuurlijke, ruwe materialen zoals hout, natuursteen, leisteen, marmer en marmer imitaties, halfedelstenen, koper, fossielen en natuurlijk textiel met een uitstraling van canvas en linnen.
 • Dessins: Patronen rechtstreeks uit de natuur. Denk aan bladmotieven, vlinders, vogels en marmer dessins.
 • Kleuren: Een combinatie van blauwgroen tinten met een fris natuurlijk geelgroen. Daarnaast accenten van warmbruin, koper en zalmoranje
 • Planten: Veel verschillende planten met een natuurlijke haast rommelige uitstraling zoals Amaranthus, varens en Saltolina. Maar ook veel aandacht voor sedumsoorten.

Golden Age Garden
Waardetrends: The old related to the new

Er verandert veel in de wereld om ons heen waardoor een sterke behoefte ontstaat aan nostalgie. Historische elementen worden in een nieuw jasje gestoken door ze uit te vergroten, te veranderen of soms alleen details te gebruiken. De 16de en 17de eeuw staan plotseling in de belangstelling en vooral de Gouden Eeuw spreekt tot de verbeelding. Zo is er weer aandacht voor klassieke elementen zoals pilaren, kapitelen en grote vormen. Ook groeit de belangstelling voor klassieke tuinbeplanting in elegante en decoratieve vormen die in de verte doen denken aan de tuinen van Versailles. Daarnaast zien we koloniale, etnische invloeden uit exotische gebieden en een eigentijdse, vrije interpretatie van de rijkdom uit de tijd van de VOC. Dit leidt tot grote potten en vazen op voet, decoratief vlechtwerk en inlegwerk, gouden en koperen details, zowel glanzend als mat. Kortom: een decoratieve tuin die – ondanks de nieuwe vertaling – toch een bekend en vertrouwd gevoel geeft.

 • Vormen: Klassieke, romantische vormen, vaak uitvergroot. Nieuw, maar toch vertrouwd.
 • Materialen: Luxe, kwalitatief hoogwaardige materialen: natuursteen, donker hout, goud en koperkleurig metaal, vlechtwerk, luxe kunststof.
 • Dessins: Historische dessins, portretten van historische meesterschilders, exotische dessins zoals batik, ikat, vlechtpatronen en dierenhuiden. Vaak in duotone en op een luxe manier uitgevoerd.
 • Kleuren: Hernieuwde aandacht voor zwart maar dan wel met een hoogglans oppervlak. Daarnaast warme naturellen aangevuld met goud en koper. Als kleuraccenten worden de rijke kleuren van halfedelstenen gebruikt als Smaragd, Agaat en Tijgeroog.
 • Planten: Planten die in sierlijke vormen geknipt kunnen worden zoals buxus. Zwarte bladpunten worden gecombineerd met elegante blomen en zoals de lelie en de iris.

Twisted Garden
Waardentrend: Shocked paradigma

In een veranderende wereld gaan we op zoek naar een nieuwe vormgeving, een nieuw ritme en een nieuwe harmonie. In allerlei producten herkennen we de zoektocht naar een nieuwe vlakverdeling. Ook in de tuin zal dit een belangrijke rol spelen. We zien een strakke vormgeving waarbij hoogteverschillen (al dan niet over elkaar) en zwevende vlakken een nieuw ritme zoeken. Borders met een monotype beplanting spelen dit vlakkenspel mee en nemen onverwachte posities in. Vormen lijken versprongen, verschoven, omgebogen of zelf schetsmatige onderdelen te hebben. Er wordt gespeeld met positieve en negatieve vormen, verhoogde en verdiepte vormen, alles in dienst van het nieuwe ritme. De materialen en kleuren voegen zich naar de nieuwe vormentaal en zijn onopvallend en functioneel.

 • Vormen: De vormen lijken uit verband: gebogen en gevouwen, sterk en ritmisch, zes- en achtkantig.
 • Materialen: Gladde constructieve materialen: metaal, kunststof, glad natuursteen, glad hout.
 • Dessins: Geometrische patronen die doen denken aan tangrampatronen.
 • Kleuren: Geen opvallend kleurgebruik. Wit heeft de hoofdrol. Blauwgroiene tinten worden aangevuld met grijze en bruine naturellen.
 • Planten: Planten met compact blad waardoor ze goed in een strakke vorm te snoeien zijn zoals de Asarum en de Ilex. Daarnaast compacte grassoorten en hangplanten voor verticale beplanting.

Brenda Horstra

Leave a Comment