to top

Tulpen kondigen het voorjaar aan

Visit allwallpapersfree.blogspot.com

De tulpen staan nog niet in de tuin maar je ziet ze wel steeds meer in de winkels. Twee bossen voor 6 euro inclusief vaasje, zag ik vandaag in de supermarkt. De tulpen was de prijs aan te zien…. Wim heeft zaterdag bij onze prachtige lokale bloemenwinkel een bos Franse tulpen gekocht met daartussen takken van de prunus: Staan prachtig in de vaas. Drie en half keer zo duur als de supermarkt-versie maar dan ook heel mooi. En lang niet zo duur als in de 16e eeuw.

* De geschiedenis van de tulp is voor mij als liefhebber van de historische roman om van te smullen. Toen de tulp uit Iran, Afghanistan en Kazachstan in Turkije aankwam, staken de sultans de tulp in hun tulband. De bloem kreeg toen de naam Tulipan = tulband. Dat op zich is een leuk weetje voor bij de borrel.

Rond 1550 was Turkije een machtig land. De paleistuinen van sultan Soeleiman stonden vol met tulpen. Een edelman uit Vlaanderen kreeg bij hoge uitzondering tulpen cadeau. Deze gaf de bloemenschatten aan een vriend die professor aan de Universiteit van Leiden werd alwaar hij de kruidentuin onder zijn hoede kreeg. Ook de tulpen kregen daarin een plaats. Deze tulpenbollen werden gestolen en de tulpenhandel was een feit. Veel mensen die geld hadden, investeerden in deze magische bijzondere bloem, de prijzen schoten omhoog en sommigen investeerden zelfs hun huis… het bleek een tulpen-bubbel. Dan mogen we toch heel blij zijn met die mooie hedendaagse betaalbare kleurige bossen tulpen.

Brenda Horstra