to top

Verandering van tijdperk

DeathtoStock_Clementine3

Voor degenen die van verandering houden, is het een zeer interessante tijd. Mijn vader is ook zo iemand. Hij leest, luistert, kijkt en analyseert. In voorbereiding op een lezing waarmee hij zijn publiek de spiegel van die verandering wilde voorhouden, wisselden we van gedachten over de huidige tijd uit. Hoe wij eeuwen geleden jagers waren, vervolgens eeuwen het land bebouwden tot de industriële revolutie in 1850 waar we van het land de fabrieken ingingen en het verschil tussen de rijken en de armen groter werd. Sociale ongelijkheid en onrust hebben –kort door de bocht – geresulteerd in de eerste en tweede wereldoorlog.

Een evenzo grote verandering is nu aan de gang volgens ons door onder meer de robotisering, nanotechnologie en de nieuwe economie volgens Thomas Piketty. Arbeid wordt schaarser en dus ook de inkomsten daaruit en het kapitaal groeit. Die stijgende ongelijkheid is dan een vruchtbare bodem voor populisme, racisme en nationalisatie. Je hoeft de kranten maar open te slaan.

Wij zagen ons bevestigd door Jan Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en ik heb hem al vaak geciteerd“het is geen tijdperk van verandering maar een verandering van tijdperk. De oorzaak volgens hem is een 12 tal ontwrichtende technologien. Eén daarvan werd onder de loep genomen in het VPRO programma Tegenlicht van 14 september “De nieuwe makers”over de 3D printer. Dalende kosten van materialen en de beschikbaarheid van alle informatie zorgen ervoor dat iedereen zijn eigen fabrikant, ontwikkelaar en ondernemer kan worden. Dit zou de nieuwe omgekeerde massaproductie en de start van een nieuwe industriële revolutie kunnen zijn.

Hoe gaat de wereld eruit zien als iedereen zelf fysieke producten kan ontwikkelen en maken, zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn? Dat verandering van tijdperk dient zich ook aan in onze branche. Dat hoef ik hier niet uit te leggen. Maar dat een Intratuin een Praxis zou worden. een verandering van tijdperk.

Brenda Horstra

Leave a Comment